Gevelbank onderhoud - Breed Metaal
☑️ Gratis verzonden
☑️ Gemaakt in Nederland
☑️ Eenvoudig te assembleren

☑️  Altijd gratis verzending   ☑️  Gemaakt in Nederland   ☑️  Eenvoudig te assembleren

Gevelbank onderhoud

Hoe onderhoud je het beste jouw gevelbank? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over gevelbank onderhoud.

Onze gevelbank is gemaakt van constructiestaal en de planken zijn van Hollands eiken. Het staal is voorzien van een anti-roest laag aangebracht door middel van verzinken. Hierna is er ook nog eens een dubbele poedercoating op het staal aangebracht. Dit zorgt ervoor dat onder normale omstandigheden het staal voor wel 30 jaar beschermd is tegen roest.

Alle bouten en moeren zijn uitgevoerd in roestvrijstaal en verlengen de levensduur van de bank aanzienlijk t.o.v. bevestigingsmiddelen van gewoon staal.

De stalen onderdelen van de gevelbank behoeven daarom nagenoeg geen onderhoud.

gevelbank 1 meter opgeklapt

Hout is een natuurproduct

Het eikenhout wat we gebruiken is van een duurzame kwaliteit. Het is een natuurproduct wat onder invloed van weersinvloeden langzaam vergrijst. Dit komt door de weersinvloeden en geeft het eiken juist een rustieke uitstraling. Klik hier voor foto’s van de gevelbank van Breed Metaal.

Gaatjes in hout

Als je kleine gaatjes in het hout ziet dan komt dit van insecten die in de boom leefden. Deze zijn door de bewerking van het hout niet langer actief.

Kleurverschil planken

Er kunnen kleurverschillen zijn in het hout of tussen planken onderling. Dit is heel normaal.

Werken en scheuren van eikenhout

Eikenhout zal werken waardoor er scheurtjes in het hout kunnen ontstaan. Het ontwerp van onze gevelbank is zo, dat zelfs bij (kleine) scheuren, de planken goed bevestigd blijven.

onderhoud gevelbank eiken
Vlekken en gaatjes in eikenhout

Looizuur en vlekken

Eikenhout bevat looizuur. Dit is een tannine dat de boom beschermd tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. Doordat het looizuur reageert met vocht en ijzer, kunnen donkere vlekken ontstaan in het hout. Deze zullen meestal na verloop van tijd weer wegtrekken. Mochten ze echter zichtbaar blijven, dan kan je deze eenvoudig verwijderen met ontweringswater.

vlekken eiken looizuur
Extreme vlekken door looizuur

Bescherming eikenhout

Wil je het hout beschermen tegen deze vlekken en vergrijzing, dan is het nodig om de planken te voorzien van een extra beschermlaag. Voor je gevelbank onderhoud zijn er drie methodes die het meest gebruikt worden om het hout te beschermen. Je kan de planken oliën, beitsen of lakken. Je kan kiezen voor een bescherming die het hout in de originele kleur laat, of een afwerking die het hout kleurt. Hierdoor kan de kleur van het eiken ook naar wens worden aangepast.
Hiervoor zijn verschillende producten in de handel.

Olie

Olie is gemakkelijk aan te brengen en vaak gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Je kan olie verkrijgen in verschillende kleuren. Het grote voordeel van olie is dat, wanneer het oppervlak beschadigd, je dit eenvoudig kan herstellen door de olie opnieuw aan te brengen. Je hoeft daar, in tegenstelling tot lakken, niet eerst de toplaag voor te schuren.

Gebruik je een olie, dan raden we aan om eens of tweemaal per jaar de planken opnieuw te voorzien van een laag olie. De olie kan je met een kwast aanbrengen. Daardoor is het niet nodig de planken te demonteren en dat is wel zo fijn.
Gebruik een meubelolie. Om zeker te weten dat de olie zorgt voor de gewenste kleur, raden we aan eerst de olie op een klein stukje hout aan te brengen aan de onderzijde van de bank.

Het aanbrengen van de olie is maximaal een half uur werk en verlengt de levensduur van je bank aanzienlijk.

Gevelbank onderhoud met Rubio Monocoat

Breed Metaal gebruikt altijd Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector in projecten waar een bescherming van het hout vereist is. Dit is de beste olie op de markt voor het kleuren en beschermen van hout in de buitenlucht.
Omdat we willen dat jij de beste olie gemakkelijk kan bestellen, zijn wij zelf leverancier geworden. Met een pot van 500ml ben je gegarandeerd dat je jouw bank de komende 5 jaren goed kan onderhouden.

De olie is in vele kleuren te krijgen. Klik hier om de kleuren te zien.
Wij leveren de olie alleen in kleur Naturel. Wil je een andere kleur? Bestel deze dan op www.monocoatwebshop.nl
We raden aan om ook de onderhoudsset mee te bestellen om zo eenvoudig de olie aan te kunnen brengen. Deze set met pad, pad-houder en doek zijn allen speciaal ontwikkelt voor het aanbrengen van de olie en zo voorkom je bijvoorbeeld dat je pluisjes in de olie brengt.

Behandeling met Rubio Monocoat

Voor de eerste keer oliën is het voldoende om de componenten te mengen en met een doekje of pad aan te brengen. (zie ook de onderhoudsset die wij verkopen)

 • Meng de Rubio Hybrid Wood Protector olie met de harder. (verhouding 10:1)
 • Meng niet teveel olie, je hebt namelijk niet veel nodig. We leveren 100ml olie met 10ml harder. Je kan hiermee twee keer je bank oliën.
 • Breng daarna de olie aan op het hout door het in het hout te wrijven.
 • De olie trekt in het hout.
 • Na enkele minuten kan je de overtollige olie met een schone doek verwijderen. Doe je dit niet, dan zal er een plakkerige laag achterblijven op het hout.
 • Droogtijd bedraagt, afhankelijk van de temperatuur zo’n 12 uur. De olie is echter pas na 7 dagen volledig uitgehard.
 • Gebruik de olie alleen boven de minimum temperatuur van 10 graden.
 • Na verloop van tijd is het hout weer aan een extra laag toe. We raden aan het hout 1 a 2 keer per jaar te behandelen.
 • Maak de gevelbank dan goed schoon met warm water.
 • Laat het hout goed drogen.
 • Voer daarna de behandeling als bovenstaand uit.

Je kan de olie hier bestellen.

Beits

Beits biedt over het algemeen meer bescherming dan een meubelolie. Het verschilt echter per merk. Een beits van de Gamma beschermt minder dan de olie van Rubio. Donkere beitsen bieden meer bescherming dan een transparante beits. Een beits hoeft ook niet zo vaak als olie aangebracht te worden. Vaak is eens per 2 jaar afdoende.

Net als olie is een beits makkelijk aan te brengen met een kwast. Een beits hecht echter vaak moeilijker aan hardhout dan een olie.

(Blanke) Lak

Er zijn verschillende blanke lakken te krijgen op de markt. Blank betekend dat er geen pigment in de lak zit. De verf die op je deurpost zit, heet officieel ook ‘lak’ maar bevat een wit pigment.
Het voordeel van een lak is, dat je deze maar 1 keer hoeft aan te brengen. Wij raden aan om voor een PU-lak te gaan. (polyurethaan) Een merk waar onze klanten goede ervaringen mee hebben is Skylt Original.
Deze lak geeft een matte uitstraling waardoor je amper ziet dat het hout behandelt is, perfect voor je gevelbank onderhoud.

Het nadeel van een lak is dat, wanneer de lak beschadigd, je deze niet simpel kan bijwerken. Je moet dan eerst de plank weer schuren voordat je deze opnieuw kan lakken.

olie tuinmeubel gevelbank

 

Wil je de planken toch in een geheel andere kleur lakken? Dan is het heel eenvoudig om de planken te verwijderen. Gebruik een steeksleutel maat 13 om de moeren aan de onderzijde van het zitvlak los te draaien. Vervolgens kan je de planken losmaken. Wij raden aan om de slotbouten in de planken te laten zitten.

Meer informatie over het onderhoud vind je hier.

Wil je de Rubio Monocoat Hybrid Wood Protector kopen? Klik dan hier.

kleuren gevelbank

Lees hier de volgende blog in de serie: Type gevelbank – opklapbaar of vast

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.