Monteren gevelbank met pluggen?
Wij hebben voor jou een uitgebreide handleiding gemaakt zodat jij precies weet hoe je de gevelbank moet monteren met pluggen. Ook als je het ophangen/bevestigen uitbesteedt aan een handige buurman/buurvrouw, raden we toch aan om die persoon eerste deze blog te laten lezen.
Je hebt als het goed is je ideale hoogte bepaald voor de gevelbank. Heb je dat nog niet gedaan, lees dan hier hoe dat het beste gaat.
Montage gevelbank
Wij leveren alle bevestigingsmiddelen die je nodig hebt om de gevelbank op te hangen mee met je gevelbank. Je krijgt van ons pluggen, houtdraadbouten en ringen. Het is vrij eenvoudig om de gevelbank zelf op te hangen. We raden wel aan dit met twee personen te doen.
Hieronder hebben we een stappenplan voor bevestiging van de gevelbank gemaakt. Daarnaast hebben we een lijstje gemaakt voor de benodigde gereedschappen. Dit lijstje kan je simpel afvinken zodat je zeker weet dat je alles hebt.
Stappenplan montage gevelbank met pluggen
Ten eerste raden wij aan de gevelbank met twee personen te monteren. Dit maakt het werk veel makkelijker en sneller. Hieronder beschrijven wij de stappen die nodig zijn om de gevelbank succesvol te monteren. De tips vind je onderaan deze pagina. Die maken het nog makkelijker om je gevelbank te monteren met pluggen.
Let op: Laat de tiewraps vastzitten totdat de bank hangt.
- Bepaal de hoogte van de gevelbank. (lees hier hoe je dit doet)
- Plaats de gevelbank tegen de muur. Zorg dat de bovenzijde van de beugel, 25mm onder je ideale zithoogte komt. (dit is namelijk de dikte van de planken) Het handigst is om een snijplank of boeken onder het midden van de bank te plaatsen tot deze op de goede hoogte staat.
- Teken het eerste gat af op de muur. Doe dit met een potlood of stift. Begin linksboven.
- Verwijder de gevelbank en boor het eerste gat. Boor het gat 80mm diep. Het maakt niet uit of je in de steen of de voeg boort. Tip #1
- Plaats de plug in de muur en tik deze zachtjes aan met een hamer.
- Plaats de gevelbank opnieuw tegen de muur en monteer de eerste houtdraadbout, met ring, in het gat linksboven. Draai deze nog niet helemaal strak zodat de beugel nog een beetje kan bewegen.
- Gebruik nu een waterpas en plaats deze op de bovenkant beugels. Til de rechterzijde van de gevelbank op tot de de bank waterpas is. Teken nu het gat rechtsboven af. Tip #2
- Verwijder de houtdraadbout uit het linkergat en verwijder de gevelbank.
- Teken vervolgens de onderste twee gaten af. Teken af door een kruis te zetten recht onder de bovenste gaten op een hartafstand van 125mm.
- Boor nu de andere drie gaten en plaats de pluggen.
- Positioneer nu de gevelbank weer op de goede plek en bevestig de 4 houtdraadbouten met ringen. Nu is het moment om de tie wraps los te knippen. Verwijder deze voor je de beugels straks tegen je gevel bevestigt.
- Controleer opnieuw of de gevelbank waterpas is. Zo niet, dan kun je eenvoudig de bank nog stellen door een houtdraadbout iets los te draaien, de beugel in positie te duwen, en de bout opnieuw vast te draaien.
- Er zit wat speling op het scharnierende gedeelte van de bank. Check toch altijd even of de beugels parallel aan elkaar bevestigd zijn. Zo lopen de lagers namelijk het soepelst.
Lijst benodigdheden / gereedschap t.b.v. gevelbank monteren met pluggen
- Rolmaat / meetlint
- Elektrische boormachine met klopstand. Bijvoorbeeld van Makita.
- Beton- of steenboor maat 12
- Waterpas, liefst 1,50m lang. Een app op je telefoon kan ook.
- Hamer
- Steeksleutel 17 of een ratel met dop 17
- Schaar
- Potlood of stift
- Snijplank/boeken
- Stofzuiger of stoffer & blik
- Veiligheidsbril en gehoorbescherming
- Houtdraadbouten RVS 10×80, 4 stuks (worden meegeleverd bij gevelbank)
- Ringen RVS M10, 4 stuks (worden meegeleverd bij gevelbank)
- Pluggen maat 12, 4 stuks (worden meegeleverd bij gevelbank)
Tip #1:
Markeer met een stift de diepte op je boor. Of gebruik een stuk tape. Zo weet je zeker dat je niet te diep boort.
Tip #2:
Heb je geen lange waterpas, dan kan je deze ook op de houten plank plaatsen en daar aflezen.
Klik hier om de gevelbank van Breed Metaal te bekijken.
Lees hier de volgende blog in deze serie: Vergelijking van merken